Inomhuscykling med programvaran Zwift.

Snabbguide till Zwift

Allt fler atleter ser fördelarna med att utföra en del av sin träning inomhus på smart trainer via exempelvis program som Zwift. Möjligheten att ha total kontroll på sin uteffekt under ett hårt intervallpass är bara en av de stora fördelarna med inomhusträning för att inte tala om de dagar då regn, – eller ännu värre – snö faller från skyn!

I den här guiden går vi igenom hur du kan komma igång med Zwift för inomhuscykling och vilken typ av utrustning du kommer att behöva för att din upplevelse ska bli så givande som möjligt!

Vad är Zwift?

Zwift är en onlinebaserad virtuell träningssimulator för både cykling och löpning som tillåter sina användare att träna med & tävla mot varandra. Spelet utspelar sig främst i den virtuella världen Watopia men går också att spela på rutter som representerar verkliga platser som exempelvis London och New York!

Såhär kan en tävling inuti Zwift se ut.

Komma igång med Zwift

Det första steget för att komma igång med Zwift är att skapa ett konto, det gör du här, när du skapat ditt konto krävs att du startar en prenumeration på Zwift. Prenumerationen kostar 14.99€(~170SEK) per månad, därefter är det dags att ladda ned Zwift på den enheten du vill använda det på det finns tillgänglig både till PC/Mac och iOS/Android och laddas ned här.

Starta sedan upp programmet på den enheten du vill använda det på, nu är det nämligen dags att para ihop din utrustning till Zwift. Utrustning såsom smart trainer, pulsband, effektpedaler kan paras ihop och användas för en mer fördjupad upplevelse av Zwift. Det finns en fantastisk guide på Zwifts hemsida här med en mer ingående förklaring till hur alla enheter paras till programmet.

När du är klar med parning av den utrustning är det dags att redigera din avatar, ditt virtuella jag, detta gör du i ”Garaget” där kan du ändra utseendet på din avatar & cykel och styla den för att passa just dig. Du ska förmodligen spendera många timmar inne i Watopia så se till att du är nöjd med din avatar!

Väl inne i Zwift har du en profil som kommer vara synlig för andra spelare, från huvudmenyn hittar du den genom att leta trycka på ”Min Profil” eller ”My Profile”. Här kan du redigera ditt namn, längd, vikt och mycket mer som kan göra din upplevelse på Zwift så bra som den kan bli.

Startskärmen i Zwift, härifrån hittar du allt du behöver komma åt!

Nu har du ställt in alla inställningar, redigerat din avatar och profil nu är det hög tid att komma igång med ett träningspass! Det finns flera olika typer av träningspass att göra på Zwift, det finns ”Free ride” där du cyklar oplanerat, ”Workout” som är ett planerat träningspass eller ”Event” som kan vara en tävling eller exempelvis en Zwift-grupp som du gått med i som har träningar varje vecka.

Kompatibel utrustning

Det finns en uppsjö av kompatibel utrustning och listan över vad man kan använda för att göra upplevelsen ännu bättre kan göras lång. Här går vi igenom det absolut minsta som krävs för att kunna nyttja Zwift.

I det stora hela är det enda man behöver en smart trainer som har möjligheten att kopplas upp mot Zwift, ett par exempel på varumärken med smart trainers som kan användas är: Zwift, Wahoo, TacX & Elite. Här nedan länkar vi några av de trainers som vi anser är prisvärda & en bra utgångspunkt för någon som precis vill börja med Zwift.

Zwift Hub – 499€

Zwift Hub är kanske den mest prisvärda smart trainern på marknaden just nu och integrerar självklart sömlöst med Zwifts programvara. Med ett svårslaget pris på 499€ så är det här det perfekta alternativet för någon som vill komma igång snabbt med inomhusträning på Zwift. I priset kommer den också med en färdigmonterad kassett som väljs vid köpet från 8-växlad till 12-växlad.

Wahoo Kickr – 1299€

Wahoo Kickr Core – 799€

En fullständig lista över kompatibla trainers kan hittas på Zwifts egen hemsida: här

Tollstedt Coaching Zwift-grupp

Tollstedt coaching har självklart en egen Zwift-grupp som är tillgänglig för alla adepter såväl som icke-adepter, du hittar och kan gå med i vår Zwift-grupp via länken här. Vi kör tillsammans under hela höst-, vinter- & vårsäsongen.

Dela det här inlägget:

Relaterade inlägg

PRENUMERERA

Vilken tjänst är du intresserad av?

Du har tagit det första steget mot att ta din satsning till nya nivåer, bra jobbat!

Här nedan finns alla paket vi på Tollstedt Coaching erbjuder, välj det paket du är intresserad av och fyll i dina uppgifter så kontaktas du så snart som möjligt för aktivering av din coachingtjänst.

Din information
Välj paket

kontakta mig

Fyll i formuläret nedan med vad jag kan hjälpa dig med eller om du har några frågor. Jag återkommer så snart som möjligt!

Din information